29 Şubat 2012 Çarşamba

Düdüklüde Şipşak Çorbalar

Lara'yı 14. ayda sütten kesmemin ardından bir süre "Eee? Şimdi ne vereceğim uyumadan önce?" bocalaması yaşadım. "Devam sütü mü? Kaşık maması mı? Yoksa bildiğimiz akşam yemeği mi? Emzirmek ne rahattı, şimdi işin yoksa yemek düşün dur..." buhranlarına kapıldım. En nihayetinde doktorumuza da danışarak akşamları ona hafif ama bol vitaminli çorbalar yapmaya karar verdim. Nasıl olsa etli-tahıllı bomba pürelerini öğlen yiyordu. 

Fakaat normal tencerede dakikalarca çorba karıştırma eylemi benim gibi sabırsız birini garanti bunalıma sokacaktı. Düşündüm taşındım, yıllardır almamakta direndiğim düdüklüye kapılarımı açtım. Tercihim Tefal Acticook oldu. Bu alengirli ve süper hızlı arkadaşımızın içinden bir de tarif kitabı çıktı. Benim gibi mutfak acemileri için bingo! Çorbaları nefis. Her gün sırayla yapıyorum Lara'ya. Bayılarak yiyor. 


İşte tarifler: 

Sütlü Pırasa Çorbası
1 litre su / tavuk suyu, 4 yemek kaşığı zeytinyağı, 750 gr. küçük doğranmış pırasa, 2 diş ince doğranmış sarmısak, 1 adet defne yaprağı (ben koymuyorum), 1 küçük boy doğranmış patates, 1 su bardağı süt, az tuz ve karabiber
Zeytinyağında pırasayla sarmısakları kavuralım. 
Patatesi ve suyu ekleyelim. 
Düdüklü tencereyi 10 dakikaya ayarlayalım. 
Piştikten sonra hafif ısıttığımız sütü, tuzu ve karabiberi ekleyelim. 
Blenderdan geçirelim. 

Patates Çorbası
750 ml. su / tavuk suyu, 700 gr. küp kesilmiş patates, 2 diş ince doğranmış sarmısak, 1 orta boy soğan
1 orta boy, doğranmış kereviz, 30 gr. tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 4 yemek kaşığı krema (ben krema yerine biraz süt katıyorum), 2 dal taze ince dilimlenmiş taze soğan (ben koymuyorum), 2 dal maydanoz, tuz, karabiber (kimyon ve pul biber de var fakat bunlar şimdilik out)

Tereyağı ve zeytinyağını soğan ve sarmısakla kavuralım. 
Patates, kereviz ve suyu ekleyelim.
Tencereyi 8 dakikaya ayarlayalım.
Çorbayı blenderdan geçirelim. 
Tuz, karabiber ekleyelim. 
İsteğe göre taze soğan ve maydonozla süsleyelim.

Balkabağı Çorbası
750 ml. su / tavuk suyu, 800 gr. soyulup küp kesilmiş balkabağı, 1 orta boy soğan, 2 diş ince doğranmış sarmısak, 30 gr. tereyağı, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 3 yemek kaşığı krema (ben koymuyorum), tuz ve karabiber, tarçın.

Tereyağı ve zeytinyağını soğan ve sarmısakla kavuralım. 
Balkabaklarını ekleyelim, 2-3 dk. daha kavuralım.
Suyu ekleyip tencereyi 7 dakikaya ayarlayalım.
Çorbayı blenderdan geçirelim, 
Tuz, karabiber ve kullanacaksak kremayı ekleyip karıştıralım.

Mercimek Çorbası
1000 ml. su / tavuk suyu, 1 orta boy soğan, 2 diş ince doğranmış sarmısak, 125. gr yıkanıp süzülmüş kırmızı mercimek, 1/2 küp kesilmiş havuç, 1 tatlı kaşığı biber salçası (ben mevsimiyse eğer domates kullanıyorum), 1/2 limon suyu, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, kimyon. 


Zeytinyağı, soğan, sarmısak ve havucu kavuralım. 
Su, biber salçası veya domates ile mercimeği ekleyelim.
Tencereyi 12 dakikaya ayarlayalım.
Çorbayı blendardan geçirelim.
Tuz, karabiber, kimyon ve limon suyunu ekleyip karıştıralım.


Domates Çorbası
500 ml. su / tavuk suyu, 1 kg. soyulup kabaca doğanmış taze domates, 1/2 orta boy soğan, 2 diş ince doğranmış sarmısak, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 tatlı kaşığı un, 3 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 yemek kaşığı krema (ben kullanmıyorum), 3 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri (ben kullanmıyorum), tuz, karabiber.


Zeytinyağı, soğan, sarmısağı kavuralım. 
Unu ekleyip bir iki dk. daha kavuralım. 
Su, domates ve kullanacaksak biber salçasını ekleyelim.
Tencereyi 8 dakikaya ayarlayalım. 
Çorbayı blendardan geçirelim.
Tuz, karabiber ve kullanacaksak kremayı ekleyip karıştıralım.


Edit: Bu yazı bir zamandır taslak halinde bekliyordu, ancak tamamlayıp yayınlayabildim. Lara şimdi 17.5 aylık ve çorbanın yanı sıra normal akşam yemeği de yiyor. Örneğin biber dolmasına, yeşil mercimek yemeğine bayılıyor. Fakat ben yine de en az 3 akşam çorba veriyorum. Çünkü hem hafif, hem besleyici.