21 Mart 2011 Pazartesi

Yoğurt yapmak çok kolaymış...

Lara sonunda yoğurtla tanıştı. Ve bayıldı! 

Tabii ben doktor yoğurda başlıyoruz dediğinde çok da bayılmamıştım bu habere. Çünkü yoğurt yapmayı zor sanıyor, hayatımızda Sütaş Baby Mix diye bir şey olduğu için teşekkür ediyordum :) 

Ama sevgili arkadaşım Gülen’in (o da yeni annelerden) ve annemin gazıyla kendim yapmayı denedim. Ve başardım! Tabii ki tadına baktım. Enfes!

Ben başından beri yoğurdu keçi sütüyle yapmak istiyordum. Çünkü keçi sütü yapısı yönünden anne sütüne çok yakın. Hamileliğimde doktorumun tavsiyesiyle içmeye başlamıştım. Önceden öldürseler ağzıma sürmem dediğim bu sütü o kadar sevdim ki hâlâ günde bir bardak içiyorum. UHT olarak bir tek marka var piyasada. Kay Süt. 

Keçinin sadece doğal yemle beslenen bir hayvan olduğunu, suni yem kesinlikle yemediğini de belirtmekte fayda var. 

Benim gibi tecrübesiz anneler için işte yoğurt tarifi: 

Seçtiğiniz küçük bir kavanoz miktarında sütü ısıtın (eliniz yanmayacak kadar - ideal sıcaklık 40-45 derece olmalı).
İçine tercih ettiğiniz bir yoğurttan (ben Ada Organik kullandım) 1 tatlı kaşığı (bir çay kaşığı katanlar da var; kendinize uygun kıvamı deneyerek bulabilirsiniz) ve yavaşça karıştırın (asla çırpmayın).
Kapağını sıkıca kapattıktan sonra kavanozu bir beze sarın.
Geceden kaloriferin üstüne koyun.

Sabaha yoğurdunuz hazır!

Not: Her yeni yoğurt için bir önceki yoğurttan aynı miktarda maya ayırın. Kendi mayasıyla yapınca kıvamı daha iyi oluyor.  

Edit (15 Haziran 2011): Havalar ısınıp kaloriferler sönünce kıvamı tutturmak imkansızlaştı. Küçücük kavanozları kocaman battaniyelere de saramayacağımıza göre, ben de yoğurt makinesi almaya karar verdim. Arzum'unkini tercih ettim ve çok memnunum. 40-45 derece sıcaklıktaki 1 kg. süt + tepeleme 1 çorba kaşığı yoğurttan 6 kavanoz yoğurt çıkıyor. Kıvamını bulması 7.5-8 saat sürüyor. Tadı çok güzel ve tazeliğini birkaç gün koruyor. Tavsiye edilir.

19 Mart 2011 Cumartesi

Bu da ek gıdalara İtalyan usulü başlangıç...

Üniversiteden, şimdi İtalya'da yaşayan bir arkadaşım var; Deniz. Dünya şirini 7 aylık Oliver'ın annesi. Benimle kendi doktorunun ek gıdaya geçiş önerisini paylaştı. Kendisinin izniyle ben de burada paylaşıyorum. Beslenme konusunda, ülkeleri geçtik, aynı mahalledeki iki doktor bile farklı önerilerde bulunuyor. Çocuk büyütürken pek çok şeyin olduğu gibi, bu işin de bir standardı yok. Standart olan bir şey varsa o da şu formül sanırım: Doktorun önerileri+başka annelerin tecrübeleri+insiyatif.

İşte, ek gıdalara Lara gibi 5.5 aylıkken başlayan Oliver'ın doktorunun önerisi:

Birinci hafta:

Sebze Suyu

Patates, domates, havuç, pazı, yeşil fasulye, kabak, bal kabağı ve lahana 2 litre suda iki saat kaynatılır.

Sebzeler ayırılır. 

Bu sebze suyuna 1 tatlı kaşığı parmesan peyniri, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı, 2 çorba kaşığı pirinç unu eklenir.

Birinci haftadan sonra:

Sebzeler ayırılmıyor. Geri kalan her şey yukarıdaki tarifle aynı. 

Yani, sebzelerin hepsi birden kaynatılır.
Yine 1 tatlı kaşığı parmesan peyniri, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı ayçiçek yağı, 2 çorba kaşığı pirinç veya mısır eklenir.

10 gün böyle devam ettikten sonra:

Aynı karışıma öğlenleri 40 gr. buharda pişmiş tavuk, hindi, tavşan ya da kuzu eti, akşamları ise et yerine peynir eklenir. 

Sebze Mamasına ek olarak Meyveli Mama:  

Yarım elma
Yarım armut
Çeyrek muz
İki bisküvi
50 cc. süt

Hepsi blenderdan geçirilir. 

Yazarken canım istedi :)